dinsdag 5 oktober 2010

Dag 2: lunchen op de Groene Bocht

Het lunchen bij Urgenda op kantoor in Amsterdam is altijd een hele happening. We delen met allemaal  duurzame bedrijfjes en initiatieven een pand (De Groene Bocht). Van The New Motion (elektrisch vervoer), tot de Betere Wereld (magazine) en Wij zijn Koel (hoe word ik klimaatneutraal). Dat duurzaamheid al lang het terrein niet meer is van de geitenwollen sokken wisten we al, maar dat er zoveel hippe jonge mensen mee bezig zijn verbaast mij nog dagelijks. Soms houd ik al die  trendy, geurige, snelle types in hun fris gestreken streepjesbloezen en hippe elektrische voertuigen bijna niet meer uit elkaar.  Uiteraard is de plek waar eten en drinken (lees: koffie) te vinden is het verzamelpunt in ons pand.


De koffiemachine van Red Beans draait overuren en levert biologische fairtrade koffie in alle soorten en maten, van dubbele espresso tot grote slobberbakken. Alleen de melk moet je wel zelf koken, omdat we anders het apparaat te vaak moeten schoonmaken. Lunchen doen we ook gezamenlijk. De onvolprezen Fleur zorgt ervoor dat we gezonde, verse en vaak ook biologische spullen hebben en wij storten ons als hongerige wolven op het voedsel. En passant praten wij ook nog even bij en smeden plannen met andere huurders uit het pand. Ik ben iedere keer weer verrast over  nieuwe  initiatieven en producten die op tafel verschijnen.  Kijk elders op dit blog  voor het filmpje dat ik gisteren maakte. Hoewel ik het brood (biologisch) niet altijd lekker vind en we heftige discussies voeren over wat het beste brood eigenlijk is (bestaat natuurlijk niet maar Hartog in Amsterdam schijnt een heel eind te komen), komt veel van wat op de lunchtafel verschijnt van leveranciers uit de buurt, de biologische winkel, van Albert Heijn Puur & Eerlijk. De Buurtboer is een bijvoorbeeld een leuk initiatief van een bedrijf dat producten van telers uit de buurt rechtstreeks levert aan consumenten of organisaties.
Geitenkaas
Uiteindelijk heb ik mij bij de lunch gewaagd aan een boterham met geitenkaas en rucola/tomaat, en één met auberginepasta. Mijn geplande bezoek aan de Vegetarische Slager houden jullie tegoed. Ik kreeg het niet meer in mijn programma geperst om helemaal naar Den Haag te reizen om daar zijn geweldige vega-producten van soja en lupinen te gaan proeven in de vandaag geopende winkel.  Maar ga dat zeer zeker deze week nog doen.
Mijn overwegingen van de dag:
·         Ik wil meer stilstaan bij wat ik eet. Haastig een boterham naar binnen werken voelt niet duurzaam.
·         Hoeveel zuivel zou je klimaatgewijs in een week moeten eten en drinken, gezien het feit dat dit bijna even belastend is als vlees?
·         Graag tips voor duurzaam hartig broodbeleg (geen kaas of vlees) dat gewoon uit een potje of pakje komt

1 opmerking:

  1. De blikjes tartex (vegetarisch broodsmeersel op gistbasis) zijn best lekker, er zijn heel veel smaken. Zelf vind ik de groene peper het lekkerst. De plakjes nepworst van Cheetin' Peperoni vind ik heel lekker. Eerlijk gezegd weet ik niet of dat uit Engeland of de VS komt. Dan is er tahin (sesampasta) en er zijn verschillende notenpasta's. Allemaal verkrijbaar in de natuurwinkel. Houmous (kikkererwtenpasta) is ook lekker.(kant en klaar bij AH, de turk en de natuurwinkel) Je kunt natuurlijk ook nog plakjes tomaat, komkommer, radijs enz. als toevoeging gebruiken.

    BeantwoordenVerwijderen